"When we see the Earth from space, we see ourselves as a whole."
Stephen Hawking
De beroemde foto hierboven laat zien dat we leven in een blauwe oase in het donkere heelal. Te vaak wordt pijnlijk duidelijk dat we er bewuster, voorzichtiger en duurzamer mee zouden moeten omgaan. Gelukkig zijn er uiteenlopende voorbeelden waaruit blijkt dat het ook anders kan.
Sabber gebruikt hout en ik voel me verantwoordelijk om hierbij een gezonde balans te vinden tussen geven en nemen. Ik wil mijn best doen en gewetensvol mijn hout verzamelen. Hierbij kan ik net als een bouwmarkt obligaat verwijzen naar een keurmerk zoals "FSC gecertificeerd", maar dat zegt mij niet zoveel.
Liever zorg ik dat ik zelf achterhaal wat de bron van mijn hout is. Ook probeer ik bij te dragen aan initiatieven of zienswijzen waarin de balans in de natuur wordt teruggevonden. Hieronder verzamel ik diverse verhalen en ervaringen die mij inspireren. Ken je ook een positief verhaal over hoe mensen omgaan met hun omgeving? Laat het me weten!
"The best time to plant a tree is 20 years ago, the second-best time is today."
In Brazilië nam de bekende fotograaf Salgado het initiatief om een verwoest bos te herstellen. Het groene weelderige woud dat hij zich uit zijn jeugd herinnerde bleek door nietsontziende ontbossing in een kaal en droog gebied te zijn veranderd. Samen met zijn echtgenote vormde hij een netwerk dat zich inspande om het bos zich in zijn oude staat te laten herstellen. Zij plantten 2 miljoen bomen, waarna insecten, dieren en vogels terugkeerden.
"Don't cut down the tree that gives you shade."
Daisugi
In Japan ontstond rond de 14de eeuw een manier om duurzaam met bomen om te gaan, Daisugi. In plaats van de boom om te zagen, leerde men zo te snoeien dat de takken op de stam recht omhoog konden groeien. Na 20 jaar leveren deze takken prachtig stabiel hout, dat na het oogsten plaats maakt voor nieuwe scheuten om te groeien. De boom kan zo steeds weer tientallen rechte takken tegelijk laten groeien.
"It’s a shallow life that doesn’t leave a few scars."
Kintsugi
Een andere duurzame aanpak uit Japan is Kintsugi. Het is de kunst om gebroken aardewerk zo te herstellen dat de reparatie zichtbaar bijdraagt aan de schoonheid van het voorwerp, door de breuk te lijmen en te laten opvallen met gouden verf bijvoorbeeld. Een mooie kijk op het leven.
Ik betrek deze benadering graag op hout. Soms bestaat te snel de voorkeur voor hout zonder 'defecten', zonder 'imperfecties'. Maar als geen ander bouwmateriaal leeft hout nu eenmaal. Het krijgt van nature zijn karakteristieke eigenschappen. In plaats van een plank weg te gooien vanwege een scheur, een knoest of een oneven patroon of kleur, kun je deze kenmerken juist ook tot blikvangers maken. Zelf vind ik het veel toevoegen om een scheur te accentueren met een vlinderdasje, bijvoorbeeld van Walnoot in dit Eiken bankje.